Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Hirundo daurica, Red-rumped Swallow, Δενδροχελίδονο.

Φωτογραφία

Το δεντροχελίδονο πετάει ήρεμα με χαρακτηριστική λεπτή, αλλά ταυτόχρονα, τραχιά φωνή και έχει μελωδικό τραγούδι. Τρέφεται με έντομα που πιάνει εν πτήσει. Ένα μόνο χελιδόνι μπορεί να φάει μέχρι 4,000 έντομα την ημέρα.

Ζει πάντοτε ζευγαρωμένο. Του αρέσει πολύ η οικογενειακή ζωή, είναι υποδειγματικό σαν σύντροφος και ακομη πιστό στη γενέτειρά του. Το αρσενικό κρατάει συντροφιά και κελαηδάει στο θηλυκό που κλωσάει, του φέρνει τροφή, κάθεται στη φωλιά για να βγαίνει και εκείνο λίγο έξω να ξεμουδιάζει.

Προτιμά τα κοιλώματα, τα κτίρια στις ανοιχτές πεδιάδες, να προφυλάσσεται κάτω από γέφυρες ή σε σχισμές βράχων κοντά στη θάλασσα. Δεν του αρέσουν οι πόλεις, αλλά τα χωριά, οι ορεινές και οι αγροτικές περιοχές.

Τα χελιδόνια είναι αναχωρητές, ταξιδευτές μεγάλων αποστάσεων, προάγγελοι της άνοιξης και της αναγέννησης της φύσης. Διανύουν χιλιάδες χλμ. σε μεγάλα ύψη, σε επικίνδυνες υπερπόντιες διαδρομές, περνώντας πάνω από έρημους, μέσα από άγριες καταιγίδες και όταν εξαντλημένα πια φτάσουν στις ζεστές χώρες του προορισμού τους, έχουν χάσει το μισό τους βάρος.

Ο πληθυσμός τους είναι μόλις το 20% του αντίστοιχου του παρελθόντος, πριν 40 χρόνια. Δεν υπάρχουν πια τόσα έντομα για να τραφούν και η εντομοκτόνος αλόγιστη δράση επηρεάζει απειλητικά τον πληθυσμό τους.

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Passeriformes
Family: Hirundinidae
Genus: Cecropis
Species: C. daurica

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου